Tillverka snus i tryckkokare

Visste du att det är möjligt att tillverka snus i tryckkokare på några få timmar. Tillverkningen görs på plattan under köksfläkten och doften blir minimal, om den ens existerar.

Snuset får en mildare doft och blir snällare mot läppen. Färsksnuset behöver efterlagras endast i några dagar eller vecka för att mogna emot tidigare på minst ett par veckor. Dessutom blir det lättare att få till en bra krambar konsistens på snuset.

Tryckkokaren som vi rekommenderar och som du hittar här är Tefal Secure 5 Neo. I denna bild och textguide använder vi oss av en tryckkokare som ej längre tillverkas, förfarandet är dock densamma.

Beskrivning av tillverkning av snus i tryckkokare

 

Tillverka snus i tryckkokare

Utrustning för att tillverka eget snus i tryckkokare

Utrustningen man behöver är väldigt enkel och billig att skaffa.
Tryckkokaren Tefal Secure 5 Neo, en kastrull på 3liter och tre värmetåliga plattor som en kastrull kan stå på och så klart en Snussats från Kungssnus. Har monterat loss handtagen från den lilla kastrullen så att den får plats inuti tryckkokaren. Använd inte grytor/kastruller av aluminium!
Kemikalier för snustillverkning finns hos Tobakskemi.se


falskbotten tryckkokareI botten av tryckkokaren placeras distanser som den lilla kastrullen ska ställas på. Den lilla kastrullen ska inte komma i kontakt med tryckkokarens botten. Du kan använda dig av vad som finns hemma som är lämpligt bara det är värmetåligt och är lämpligt för livsmedel.


Fyllning av vatten i falskbotten för ångkokningFyll på med minst 5dl vatten i tryckkokaren. Detta vattnet kommer inte att blanda sig i snuset förutom cirka 20-50gram som ångas upp. Ångan från detta vatten värmer upp snuset i innergrytan.


TryckkokarsnusBlanda ihop tobakspulvret från en Kungssnus snussats standard, 100gram salt och fyllt på med vatten till en totalvikt på minst 1650gram och fyll detta i treliterskastrullen. Det är väldigt viktigt att man blandar om ordentligt så allt pulver är fuktigt, är det torra klumpar med tobak innan så är dessa torra även efter värmebehandlingen.


tryckkokarsnusSedan ställer vi helt enkelt ner den lilla kastrullen inuti tryckkokaren. Om innergrytan flyter på vattnet kontrollerar du att vatten ej rinner in i innergrytan om du trycker ner den till botten, montera större distanser i så fall eller minska vattenmängden i tryckkokaren.


Express snusPå med locket på den lilla kastrullen. Locket är inget måste, utan det fungerar precis lika bra utan. Tobaken blir bara något tiotal gram fuktigare vilket inte spelar någon roll, slutvikten ska ändå justeras senare.


Snabb snustillverkningOch på med locket på tryckkokaren.


Snus i tryckkokare

Ställ tryckkokaren på spisen. Har ställt grytan lite slarvigt bara för att visa att plattan står på fullt läge så att temperaturen kommer upp snabbt.

Det tar bara några minuter innan vattnet har börjat koka och trycket byggs upp inuti tryckkokaren. Så håll koll på tryckkokaren under denna tiden och sänk/anpassa värmeplattans effektläge tills den håller maxtryck utan att någon säkerhetsventil aktiveras och den släpper ut all ånga.
Ikeas modell pyser ut en liten mängd ånga kontinuerligt genom en ventil och den lilla ångan kan lukta lite tobak. Om du vill ha det totalt doftfritt så räcker det med att sätta på köksfläkten på lägsta läge. Välj gärna en platta, som tryckkokaren står på, långt in på spisen så står den under köksfläkten.


snus 125graderFullt arbetstryck uppnådd i tryckkokaren på 1bar och en temperatur omkring 120-125grader. Funktionen med tryckkokare: Det höga trycket gör att kokpunkten ökar. Det vill säga att vattnet inuti tryckkokaren inte kokar i detta läge utan det är vattenångan som värmer upp innehållet. Tobaken mjuknar upp genom att tobakskornens cellväggar bryts ner av den höga temperaturen. Det innebär att vi får ut ett färsksnus som inte behöver bearbetas så värst mycket för att få precis den konsistens du vill.


 

Värmebehandla tobaken i 4-5timmar och efter värmebehandlingen låter vi tryckkokaren självkallna. Längre värmehandlingstid gör att det färdiga snuset blir mjukare och det blir enklare att bearbeta för att sätta konsistensen. Planera in din bakning om du vill köra alla moment på en och samma dag eller fortsätta dagen efter då det tar några timmar att kallna.


Värmebehandlad snusVärmebehandlingen av tobaken är klar och färgen är fortfarande rätt ljus, precis som tobak lämplig för snus ska vara helt enkelt.


Kemikalier till eget snusDet här ska bli ett naturellt snus så därför väljer jag en Grundarom för snus från Svensk Tobakskemi. Ett tillbehörspaket innehåller Salt, Natriumkarbonat, Gummi Arabicum eller Specialstärkelse och en arom. Aromen innehåller lagom mängd av rökarom, glycerin och propylenglykol så dessa behövs inte köpas till separat.
Man kan även smaksätta med essenser och smakämnen för snus som finns på ovan nämnda webbutik.


Natriumkarbonat till snusVäg upp natriumkarbonatet som strax ska blandas ner direkt i snuset. Till snus som är tillverkat i tryckkokare går det åt lite mer natriumkarbonat än normalt, 55gram behöver det vara för att få till exakt rätt pH. Vill man istället använda kaliumkarbonat går det åt 60gram.


Häll i Kungssnus-aromen i tobaksblandningen och fyll på med vatten så att slutvikten landar på 1950gram. Använder du inte en Kungssnus arom blandar du istället i 50gram Glycerin och 50gram Propylenglykol.


Natriumkarbonat i SnusHär använder mig av min favoritassistent som fixar jobbet galant. Fördelen är att den har en stor skål och det går att sätta på ett lock så det inte spiller ut snus när man blandar. Det är en Boch Mum 6 snusmaskin, tyvärr har denna modell slutats tillverkas. Det finns även äldre modeller och säljs ofta till bra priser på Tradera, Blocket i annonssidor på Facebook.
Blanda ner natriumkarbonatet direkt ner i snuset. Det är helt ok att göra så bara man ser till att det inte är hårda klumpar, i natriumkarbonatet, som inte löser upp sig. Man ska inte heller hälla ner natriumkarbonat i snuset för att efteråt börja blanda om, på den korta tiden hinner det bildas klumpar som är svåra att lösa upp.
På med maskinen först alltså och häll ner sedan i natriumkarbonat. Eller så löser du upp natriumkarbonat i vatten och blandar ner lösningen i snuset.


Blanda eget snus10-20minuter på högsta hastighet räcker för att få till en riktigt bra konsistens. Som du ser har snuset redan fått påtagligt mörkare färg alla redan av mer fukt och bearbetning.
Bilden är tagen utan locket på bunken bara för att visa, i normala fall sitter den alltid på under bearbetningen. Vill du ha ett lättbakat snus med leraktig konsistens blandar du i 1-2matskedar Gummi Arabicum.


SnusviktFukthalten upplevs annorlunda i ett tryckkokarsnus. Omkring 2000-2050gram i slutvikt på snuset är lagom tycker jag. Ett snus tillverkat i ugn brukar jag ha en slutvikt på strax under 2200gram.


 

pH i snus - pH mätare köpa

pH mätare

En kontroll av pH-halten som ska ligga på 8,00 och där blev det mitt i prick igen.
Är du intresserad av att köpa pH mätare så finns prisvärda på Svensk Tobakskemi.


FärsksnusFärdigt färsksnus som väntar på att dukas få fram. Låt gärna färsksnus, som är tillverkat i tryckkokare, få mogna några dagar i kylskåp så hinner smakerna utvecklas.


Hemgjord snus

Några dagar senare är det framdukat och klart. Dekorerad med lite torkade blommor från äppelträdet som står i trädgården.


Vi älskar snus, snustillverkning, utveckla produkter, sätt som gör det enklare, roligare och ger dig möjligheten att utveckla eget snus helt från grunden.