Tvåan gör Ettan i trean.

Det är väl ingen hemlighet för de flesta som följt mig på den här bloggen och på youtube att Ljunglöfs Ettan (som man köper här) länge var min självklara favorit och livskamrat innan jag började göra snuset själv. Bortsett från att Ettan är ett gediget, stilrent och välsmakande snus är mycket av historien om släkten Ljunglöf fascinerande. Bland annat skänkte man överskottet från den dagliga produktionen av snus till fattiga och behövande och firmans anställda belönades i många fall med pension livet ut för sin lojalitet för att bara nämna något.

Hur som helst hittade jag vad som sägs vara ett gammalt originalrecept på munsnusets urmoder och flaggskepp på internet och har (med stor reservation för att jag är usel på att räkna) omvandlat jättebatchen till något mer rimliga volymer. Rimligare både för att jag t. ex. inte har 45 kilo Virginiatobak hemma för tillfället och för att min tryckkokare tyvärr inte är av industriella dimensioner. I Youtube-klippet som följer bakar jag således snus som är min vilt gissande tolkning av Ljunglöfs no. 1, och även om jag inte hyser någon som helst förhoppning om att det skall smaka som originalet tror jag att det kan bli ett gott snus. Hur det än går med den saken är det här åtminstone ett ödmjukt homage till den legendariska snuskungens ära.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *