Dofter i snus

Ammoniaksdoft i snus

Idag har de flesta en lägre temperatur än 8grader i sitt kylskåp vilket gör att lagringstiden, mellan färdigtillverkat snus och bruksfärdigt snus, ökas rätt rejält. Det gör att den som har 2grader i sitt kylskåp kan behöva ännu längre lagringstid innan man börjar använda sitt eget snus. Att snuset har en kraftig ammoniaksdoft kan betyda att snuset inte har lagrats klart, men inte nödvändigtvis. Hur denna doft uppskattas är något högst personlig. Idag är ett snus med väldigt mild doft omtyckt, med mild doft menar vi just nu lite ammoniaksdoft.

Ammoniaksdoft är inte något fel, utan är en normal doft för snus. Finns inte doften kvar alls bör man istället börja oroa sig över om snuset inte har blivit för gammalt. Ett sätt att kolla upp detta är genom att mäta pH-halten i snuset, pH värdet bör ligga på 8 – 8,5. Skulle det vara så att pH halten ligger helt rätt men det fortfarande är för mycket doft kvar så tar vi och åtgärdar det i nästa stycke.

Några åtgärder för att minska på ammoniaksdoften i det hemlagade snuset.
– Lagra längre tid. Detta gör att natriumkarbonatet får mer tid att göra sitt jobb i snuset och pH halten sjunker med tiden. Har snuset lagrats i fyra veckor och doften är kvar så gå vidare med nästa steg.

– Bearbeta snuset längre tid i köksassistent eller med elvisp. Detta på grund av att den mekaniska nötningen bryter ner tobaken och den naturliga nerbrytningen avstannar varav mindre ammoniaksdoft frigörs. Allt för ofta orsakas dofterna på grunda av detta, speciellt i “KungsSnus Snussats Standard” som kräver mycket mekanisk nötning.

– Värmebehandlingstiden var för kort eller pågick under för låg temperatur. Öka tid eller temperatur nästa gång. En rekommendation är att tillverka sitt snus i tryckkokare vilket görs under hög temperatur och kortar ner tiderna kraftigt, dessutom praktiskt taget helt doftfritt. Tobakens nerbrytningsprocess blir mer fullständig och ger mindre ammoniaksdoft. Hur du tillverkar snus i tryckkokare hittar du bland Tips & Trix.

– Blanda i natriumkarbonat samtidigt som saltet i värmebehandlingen. Ammoniaksdoften kommer att ångas bort redan vid tillverkningen. Denna tillverkningsmetod orsakar väldigt mycket dofter och rekommenderas inte i hemmet om detta görs i köksugnen. Samma tillvägagångssätt men i tryckkokare orsakar inte alls några dofter med en bra tryckkokare. Med en bra tryckkokare menar vi en som inte pyser ut ånga kontinuerligt.