En världsmästares tankar kring snus

“Snus är snus och något jag dagligen behöver.” Så tror jag de flesta som köper sin dosa snus i affären eller på pressbyrån tänker, det gjorde jag i alla fall. Visst den där första snusen på dagen eller frukost- och lunchsnusen är ju fantastiska! Men framåt eftermiddagen tröttnade jag på köpesnuset, det känns lite torrt, trist och tråkigt. Det är där jag tycker skillnaden på köpesnus och ”hemmastånkat” är, jag tröttnar aldrig på snuset jag gör själv.

Låtskrivaren Desmond Child berättade i en intervju att han skrivit ca 4000 låtar. 1200 av dem hade blivit inspelade, varav 80 hade hamnat på top 40 listan och 15 av de låtarna på top 10 listan. Så på 4000 låtar fick han till 15 st riktigt bra.

Och det är väl lite så med snusbak också. Man gör väldigt många snusbak och vill varje gång överträffa sig själv och hamna på top 10 listan. Det är inte helt enkelt att nå perfektion. Ibland blir det magiskt och ibland ett magplask. Baka snus är inte svårt. Men baka ett snus till perfektion, det kräver sin man/kvinna.

Det är fascinerande hur synen på hur ett snus ska vara kan förändras. När jag började göra snus ville jag att det smaka som favoritmärkena jag snusat i alla år. Så småningom insåg jag att det var omöjligt att efterlikna och började undra vad det är jag håller på med. Det var nog där någonstans jag fick en känsla för hur jag ville att mitt snus ska vara.

En värdefull inspirationskälla är internet där jag kunnat söka information om hur andra smaksätter och gör sitt snus. Att utifrån det kunna lägga till och dra ifrån ingredienser, krydda starkare eller svagare men ändå behålla tobakssmaken som stomme. För det är ju ändå tobaken som är grunden i våra byggen. Vi får inte glömma av att det är ett privilegie att varje gång vi sätter igång ett bak så kan det bli drömsnuset (listettan) vi drömmer om. För en sak är säkert, vårat drömmars snus finns inte i kiosken runt hörnet. Det finns i våran fantasi och kreativitet!

Inte kunde jag väl tro den där sommaren 2017 när jag hade gjort min första snussats att jag skulle stå som världmästare två år senare. Hade det inte varit för jag masade mig iväg till den stora snusträffen i Åfors, hade det aldrig hänt. Hade jag inte fått det frankerade kuvertet med två snusdosor i på träffen, hade det aldrig hänt.

Hade jag inte haft just den snussatsen klar i kylskåpet, hade det aldrig hänt. Men nu gjorde och hade jag de grejerna och det är jag både glad och stolt över. Jag har fått ett bevis på att jag inte är helt ute och cyklar. Jag gör ett snus som inte bara tilltalar mig!

Då kan man fråga sig, kvalar Möllan in på top 10 listan? Självklart!

Vm Snuset Möllan
VM Snuset 2019 Möllan

Är Möllan min ”listetta”? Nej, det är det inte, frågan är om jag någonsin kommer komponera ihop en #1.

Vill du ta del av hela receptet och baka VM-Snuset så ligger receptet här.

Snus VM 2019 - Vinnare av Bästa Portionssnus
Klicka på bilden för att komma till receptet

//Henrik

”Världsmästare”

”HalmstadSnus”

2 kommentarer för “En världsmästares tankar kring snus

  • Lena Gidlöf

    Kul att se dig här! Jag känner igen mycket av det du beskriver. Ditt vinnarsnus var mycket gott, men fabriksversionen är ju (som du vet) tyvärr för smulig och svårt att baka. Jag får väl prova receptet. Tack!

    Svara
  • Jimmy

    Smaksättning i all ära men jag tycker det är otroligt kul med tobaksblandningen. Vore roligt att ta del av världsmästarens process i tobaksblandningen. Vilka olika sorter använde du? Var det lufttorkat, fermenterat eller soltorkat? Eller kanske en mix? Det vore kul med ett litet tillägg i bloggen om denna process

    Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *