Med snuset som ledstjärna.

Någon enstaka gång i livet händer det att man får ett erbjudande som är så bra att man varken vill eller kan tacka nej. Alltså behövdes ingen som helst betänketid när jag fick frågan om jag ville skriva lite om snus i en blogg för Kungssnus.

Jag heter Björn och har skrivit en del genom åren i olika sammanhang, i huvudsak enklare texter. Som onödigt färgstarka och inlevelsefulla referat från matcher i datorspel som gick ut på att skjuta varandra under internets hackiga och långsamma barndomsår, matchrapporter från korpfotbollens mest bortglömda gärdsgårdsserier på leriga grusplaner, samt en recension av min lokala förortskrog för nyheter24. Men mest har jag skrivit i egna bloggar.

Snusare har jag varit så länge jag kan minnas och när jag och min fru fick arrendera ett gammalt torp för några år sedan började vi odla både nya chilisorter och gamla torparväxter, men även tobak. Jag var nyfiken på om man verkligen kunde göra eget snus från frö till dosa och det kunde man. När jag då letade runt efter mer information om hur allting gick till upptäckte jag att Kungssnus och Tobakskemi inte bara tillhandahöll fröer, kemikalier till snustillverkning och snussatser, utan också anordnade snusträffar. Efter besöket på min första träff i Åfors lärde jag mig inte bara ett och annat om tobak och snustillverkning, utan också att hemstånkande snusare antagligen är de trevligaste och roligaste människorna som finns. Ofta delar de dessutom med sig av både kunskap och erfarenhet.

Nu får jag skriva för andra som delar passionen för snus och det känns helt fantastiskt. Det blir nog en lättnad för mina vanliga bloggläsare också. Nu behöver de inte längre låtsas att de tycker utsvävningar om torkmetoder för tobaksblad på nybörjarnivå, jämförelser mellan olika sorters soda i snus, eller lika snabbt utförda som ogenomtänkta experiment för att se vad som händer om man byter ut vattnet i tobaksmjölet innan värmebehandlingen mot mörk öl med smak av jordnötssmör är intressant. Sådant alla ni andra grymma snusmakare redan är experter på eftersom ni gör det varje dag.

I det kommande inlägget tänkte jag skriva lite om mitt försök att tillverka egen pottaska, samt hur eller om det skiljde sig mycket från det kaliumkarbonat och natriumkarbonat man köper. Därefter fortsätter jag väl helt enkelt att uppfinna hjulet några gånger till och berättar om det här allt eftersom.

En kommentar för “Med snuset som ledstjärna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *