Odla tobak genom att killgissa. Del 6

Vid den här tiden förra året hade jag redan börjat så en del tobaksfröer eftersom jag trodde att jag kunde överlista moder natur, universum och alla de uråldriga krafter som styr vårt klimat. 2019 var det nästan sommar i början av maj och ingen mer nattfrost som jag minns det (men jag har dåligt minne och gör gärna fantasifulla efterkonstruktioner), så 2020 var planen att tobaken skulle ut i landet i början av maj så att jag kunde skörda tidigare än någonsin.

Som jag sagt i tidigare delar av den här odlingsguiden blev det väldigt trångt hemma eftersom helgen 22-23 Maj var den första med minimal risk för frost. Jag var väl varken den första , enda eller sista idioten som trodde att jag stod över vädrets makter, men jag lärde mig en läxa. Lite i alla fall.

Jag erkänner mig ännu inte helt besegrad, så även om jag vet att jag har välväxt tobak i Augusti även om jag sår 1 April, tänker jag planera för en varm Maj även i år. Dock avvaktar jag några veckor till med siktet inställt på sådd helgen 27-28 Februari eller möjligen 5-6 Mars.

Med anledning av det tänkte jag passa på att berätta mer om hur jag tänker odla i år, varför och på vilka grunder jag valt de tobakssorter jag valt.

Jag är ju så fräck att jag skriver om tobaksodling trots att jag bara har odlat själv i tre år och att denna säsong (2021) blir min blott fjärde. Alltså räknar jag mig fortfarande som nybörjare och tycker att jag har många saker kvar att klura ut för att komma dit jag vill. En av dem är att hitta de sorter som passar allra bäst där jag odlar. När jag förra året odlade 32 olika tobakssorter berodde det visserligen till stor del på att jag är ganska impulsiv, dum i huvudet och lätt blir lite för uppspelt, men faktiskt även på att jag ville veta mer om olika slags tobak.

Nedbantningen av antalet plantor och sorter gick inte riktigt som planerat (inte alls oväntat), men nu har jag kommit fram till 21 sorters tobak och totalt 76 plantor. 72 i själva tobakslandet och 4 i 20-liters hinkar mot fjolårets 32 sorter varav 94 i landet och 9 i hinkar.

Det går alldeles utmärkt att bara välja en Virginia, en Burley, någon mörkare cigarrsort och kanske en oriental helt på måfa, det är så de flesta gör och det blir garanterat jättegott snus av det.

Jag tror inte heller att mitt spretiga sätt nödvändigtvis är bättre bara för att jag lägger ner (orimligt) mycket tid på att läsa om tobak och leta fröer. Jag råkar bara vara väldigt nyfiken och sent i livet ha insett att jag hittat det enda jag verkligen är intresserad av och tycker är roligt.

För att kunna testa många varianter men ändå förenkla odlingen en aning tänker jag ha exakt 4 plantor av varje sort. Undantaget är några rustica sorter från Ryssland och Tyskland där jag har två av varje, en i landet och en i kruka i rent forskningssyfte för att kunna jämföra resultat. Jag tänker också ha de sorter som på pappret kommer att bli högst längst bort i eftermiddagssolens riktning för att de inte ska skymma de kortväxta helt.

Jag är av någon anledning barnsligt förtjust i den mörka smutsiga estetiken i öststaternas 1900-tals arkitektur och den envisa beslutsamma aspekten av det totalitära sovjetiska vansinne som resulterade i mängder av institut för tobaksförädling i Ukraina, Makedonien, Bulgarien och Ungern. Därför vill jag gärna ha tobakssorter som har sitt ursprung i Östeuropa, men de måste uppfylla samma krav på kort mognadstid och bladstorlek som övriga sorter. Inte bara ha futuristiskt brutala och coola namn.

Virginia/Bright Leaf

Golden Harvest

Mognadstid 50-55 dagar, höjd ca 180 cm, bladstorlek i snitt 43×76 cm. Lätt att kurera, få tjuvskott.

White Mammoth

Mognadstid 50-55 dagar, höjd ca 150 cm, bladstorlek i snitt 30×60 cm. Lätt att kurera, få tjuvskott.

Yellow Pryor

Mognadstid 50-55 dagar, höjd ca 120 cm. Vet inget om bladstorlek, men sägs ge bra skördar och tåla hård blåst.

Bonanza

Mognadstid 55-60 dagar, höjd ca 180 cm, bladstorlek 30×70 cm. Få tjuvskott och kurerar bra. Plantorna ger i snitt 110 gram torkad tobak och blommorna kan vara både vita och rosa. Ursprungligen vald enbart för namnet, men ser på pappret ut att vara en stabil sort.

White Gold

Mognadstid 50-55 dagar, höjd ca 180 cm, bladstorlek 37×70 cm. Ger i snitt 110 gram torkad tobak per planta.

Yellow Gold

Mognadstid 50-55 dagar, höjd ca 180 cm, bladstorlek 43×76 cm. Ungefär 110 gram torkad tobak per planta. Min bästa producent av Virginiatobak 2020.

Burley

Kentucky 17 (KY17)

Mognadstid 70 dagar (jag upplevde dock att den mognade snabbare än så när jag odlade den 2020). Höjd upp till 210 cm, bladstorlek 58×91 cm. Torkad tobak per planta 170-225 gram. Hög nikotinhalt, uppåt 4%. Min favorit 2020.

Moldovan 456

Mognadstid 75-80 dagar, höjd ca 210 cm, bladstorlek 40×63 cm. 170-200 tobak per planta. Lätt att kurera, få tjuvskott, nästan inga innan blomning. Nikotinhalt ca 2,2%.

Oriental

American 26

Mognadstid 45-50 dagar, höjd 90-100 cm, bladstorlek 22×40 cm. 55 gram tobak per planta i snitt. Det här är egentligen en så kallad “American” en korsning mellan oriental och Virginia som är populär i Ryssland och Ukraina. Jag odlade några i hinkar 2020 och vill testa att odla den på friland i år. Otroligt vacker färg på tobaken om man soltorkar den.

Harmanli

Mognadstid 70 dagar, höjd upp till 250 cm, bladstorlek 38×60 cm. Ganska ovanlig sort som mest odlas i Bulgarien. Bra resistens mot mosaikvirus.

Moldavsky

Sägs (av den ukrainska frösäljaren) vara en av världens bästa tobakssorter som ger bra avkastning av förstklassig tobak som innehåller mellan 0,8-3,0% nikotin.

Mörka sorter/övriga sorter

Alida

Den legendariska svenska sorten som många odlare jag känner anser växer, mognar och kurerar fantastiskt, men som jag upplevde precis tvärtom 2020. Det blir ett nytt försök!

Stag Horn

Mognadstid 65 dagar, 180 cm. Fick stora och lite tjockare blad som jag tyckte kurerade enkelt. En sort med stor potential.

 

Madole

Mognadstid 55-60 dagar, höjd ca 160 cm. Har på nära håll fått se min odlarkollega Henriks fantastiska blad av den här mörka sorten och hoppas att den vill trivas även vid Grufstugan.

Rot Front

Mognadstid 60 dagar, höjd 180 cm, bladstorlek 35×50 cm. Mörk cigarrsort med god sjukdomsresistens utvecklad i Östtyskland.

Havana Z299

Mognar efter 55-60 dagar, upp till 210 cm hög med en bladstorlek på 35×50 cm. Ska inte utveckla några tjuvskott alls innan toppning av plantan. Från Ukraina och har namn som en robot i en science fiction-film.

Maryland 609 (MD609)

Mognadstid 55-60 dagar, höjd 180 cm, bladstorlek 45×76 cm.

Rustica

Tysk Makhorka/Mapacho 

Rustica med många tjocka och fina blad. Odlade den förra året och fick den att kurera jättefint när jag skördade och hängde hela plantan.

Sovietskaja 

Odlas enbart på grund av namnet.

Stalingradskaja 

Odlas enbart på grund av namnet.

Shtambur 

Blixtsnabb liten rustica som tydligen skall mogna på 25-30 dagar och bli mellan 65-75 cm hög.

Att odla så få av så många sorter kommer säkert att bli besvärligt även i år och vad frösidorna säger om sorterna behöver inte alls stämma med min verklighet i sommar, så kom ihåg att jag bara krånglar till det av nyfikenhet. Jag ville bara dela med mig av ett onödigt sätt att odla tobak på också.

 

3 kommentarer för “Odla tobak genom att killgissa. Del 6

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *