Prillo Picasso – Succékontot på Instagram

Jag hänger rätt ofta på Instagram då just den plattformen tilltalar mig väldigt mycket. Ibland så hittar man konton som verkligen sticker ut ur mängden.
För någon månad sedan gjorde jag ett konstverk av snus som föreställde Jesus och lade ut denna på snus_aimo. Det kontot försvann dessvärre utan någon förvarning och idag hittar du Kungssnus konto bara du söker Kungssnus på Instagram.
När jag lagt ut bilden så lades det till hashtagen snuskonst eller något liknande. Det var då jag fann det där magiska kontot Prillo Picasso, ett konto med endast mästerverk skulpterade i snus. Jag fick kontakt med Prillo Picasso för en öppen intervju.

Vem är du egentligen och du överlever väl inte på din snuskonst?

-Haha! Skratt* lång betänketid*
Det är ju lite hemligt fortfarande…. Och det kommer nog en tid då jag officiellt kommer avslöja vem Prillo Picasso egentligen är. Till dess så får jag väl vara Snusets motsvarighet till Banksy.

Men det finns en riktig person bakom, med ett nästan helt vanligt liv vid sidan om, ute på den Östgötska slätten. Så mycket kan vi väl säga.

Rätt sjuk ide att börja göra konstverk i snus, eller vad tycker du och hur föddes denna?

-Ja, det är jättekonstigt. Skratt* Och vet du vad att jag kan faktiskt inte riktigt komma ihåg hur det började exakt? Det började där en dag i Mars. Jag och tjejen höll på att flytta och det var nog bara så enkelt att att jag hade en liten kaffepaus i soffan och kände mig lite rastlös mitt i allt packande.
Där och då föddes katten (som senare fick det stiliga namnet ”Ettan Klös” av en följare). Efter det fortsatte jag att göra figurer i en vecka, bara för att kolla om folk tyckte det var lika kul som jag tyckte det var. Och ja… Nu står vi ju här mitt i en mindre folkrörelse.

Har du jobbat i andra material förutom snus?

– När det kommer till att skapa något har jag inte det. Det är klart att man är lite småhändid med spackel och annat fyllnadsmaterial, men jag har aldrig skulpterat med något speciellt innan jag började med snuskonst.

Sakerna du gör är asläckra. Tidsmässigt, hur mycket tid lägger du ut per inlägg på Instagram?

– Oj! Det varierar verkligen jättemycket. Det som tar mest tid är väl egentligen att komma på vad det är man vill göra för just den dagen? Jag har ganska många idéer som jag skriver upp på en egen liten ”önskelista” och så får jag ju mängder med inspiration, tips, önskemål och förslag av alla följare på det.
Så det finns en liten idébank att hämta ifrån. Men jag är också ganska mån om att Instagramsidan ska vara bred och ha en fin mix av olika föremål.
Och hellre kanske sånt som man inte förväntar sig varje dag. Det är till exempel fantastiskt kul att göra små snusbilar och jag får mycket önskemål om just det. Men jag kan inte göra 20 snus-bilar i rad. Då skulle både dom som följer sidan och jag tröttna ganska snabbt.
Jag tror spänningen ligger i att inte riktigt veta vad som dyker upp. Det är en av motorerna i sidan och det är också det arbetssätt som driver mig och håller mig på tårna. Men att sen skapa en figur tar allt ifrån fem minuter upp till en timme ungefär beroende på storlek och hur avancerad den är.
Fjärilen har nog rekordet på två dagar. Men då tog jag också en paus efter en timmes misslyckande med att få den att stå upp på blomman. Och återupptog dagen efter, när jag fått svära och tänka och sova lite på saken.

Gift/singel/sambo. Om sambo, berätta gärna vad denna tycker om det du gör.

Sambo! Flickvän sen ett år tillbaka nästan prick. Och hon är väl kanske både mitt största och minsta fan! Haha! Hon gillar sakerna jag gör och kommer med ovärderlig feedback och tips och hjälper till med det ”grafiska”, hur jag ska ta bilderna på snyggast sätt och hur skulpturerna ska stå.
Men hon a-v-s-k-y-r doften! *skratt haha! Så.. Ibland önskar hon nog att jag hade ett eget galleri istället. Eller att vi bodde avskilt. Men jag har titulerat henne ”Brand & Design manager” så hon är fast i snuslukten ett tag till.
Men hon letar faktiskt efter en liten snuskyl till mig att ha på balkongen så det ska lukta mindre i lägenheten i alla fall. Så är det någon där ute som har en gammal snuskyl till Salu så är det bara höra av er!

Föredrar du portionssnus eller lössnus?

– Lössnus! Kort och enkelt svar! Det är det bästa. Jag kan varva då och då med en dosa portion och kan tycka det är ganska fint ibland. Men skulle jag bara få snusa något av det resten av mitt liv, då skulle det bli lössnus.

Du har numera över hundra konstverk. Vilka är dina Top Fem?

1. Jag vill väl nästan säga Katten direkt som nummer ett. Det är ju den som startade allt. Men samtidigt finns det fler jag gillar. Fler små saker som kanske inte fått så mycket strålkastarljus på sig men som kanske betyder lite mer personligt för mig. Men helt klart katten.

2. Musse pigg, den är jag väldigt nöjd med. På gränsen till lite förvånad. Men hittills har inte Disney stämt mig så… så snygg är den väl kanske inte.

3. Muttern som jag tycker är en snygg bild att bara kolla på. (Och som faktiskt finns kvar! På hemlig ort)

4. Klubban. Den har ju nästan symbolisk för sidan nu. Jag kommer ihåg när jag var yngre och skulle tävla om vem som hade störst snusläpp (av någon konstig anledning). Och jag kunde få in en hel Zoo-klubba. Haha! *skratt jag kommer inte ihåg om jag vann? Men den påminner mig om roliga stunder.

5. Kameleonten tycker jag också är trevlig att titta på. Eller i princip all min snuskonst som berättar en liten historia är jag själv ett fan av. Men den var lite mer tekniskt krävande, så den hamnar på listan.

Berätta hur det går till när du bygger upp dina verk!
Med risk för att låta klyschig eller lika färglös som en idrottare i en periodpaus. Så är det inte sådär jätteavancerat. Oftast har jag en bild i huvudet på vad det är jag vill göra. Sen tar jag mig en kopp kaffe och sätter mig i soffan eller vid köksbordet och sen bakar jag.
Jag har lite köksverktyg som jag gillar att forma med och använda. Ett bra och tungt kaffemått i mässing får agera klubba och tårtspadar (även känt som multiverktyget) kan man aldrig få för många av. Det är inte mer avancerat än så. Men det är klart. När det är något nytt moment eller ny form som jag inte gjort förut så blir det ju en del tänkande och en hel del testande innan det sitter. Och i början där så var ju allt nytt, så då blev det ju mer analyserade.

Men nu är jag så pass van med materialet så jag kan i princip se och tänka ut i huvudet hur jag ska göra och hur långt jag kan pusha snuset och den skulpturen jag vill göra. Nu är det mestadels ”bara lägga puckarna på mål” så kommer resten av sig själv.

Dina verk är ju något extraordinärt i förhållande till vilket material du jobbar med. Kommer du att fortsätta?

Absolut! Så länge folk tycker det är kul vill jag fortsätta bjuda på ännu mer glädje och sprida ännu mera ljus över vårt fina hantverk. Och rörelsen växer så det knakar och det finns flera saker jag vill utveckla. Och jag känner mig redo och inspirerad att ta Snuskonsten en nivå till.
Själva ”Konsten” på Instagram kommer nog alltid bestå som den är och vara basen i allt. Men under sommaren och hösten som kommer här, så kommer det hända lite extra vid sidan av.
Jag ska kanske inte avslöja för mycket, men jag gillar ju samtidigt att dela med mig. Så lite videomaterial än bara stillbilder kan jag avslöja. Lite ”behind the scenes ”, kanske lite ”bloopers”… Varför inte en liten bak-skola? Eller roliga tips och tricks.
Sen har jag en bok som väntar på att bli skriven och förhoppningsvis också släppas på ett eller annat sätt. Så den kommer jag jobba med. Och utöver det så vill jag gärna komma ut och träffa alla snusälskare också såklart. Så tankarna vandrar till att få till någon eller några träffar och möten så småningom.

Men så länge vi har den här pandemin vi har nu, så får det ligga och jäsa ett tag till. Då kommer jag försöka lägga det krutet nu istället på att få ut lite snygg Merchandise. Så alla som vill kan sitta hemma och baka snus-skulpturer som Picasso själv. Så det finns att göra! Vi är långt ifrån klara. Men varje dag är en fest så jag ser bara fram emot den här resan tillsammans med alla fantastiska snusare.

Mer snus åt folket helt enkelt! 🙌🖤

Prillo Picasso hittar du på Instagram när du söker på namnet.

En kommentar för “Prillo Picasso – Succékontot på Instagram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *