Reportage | Bengt Wiberg, grundaren av Stingfree
I dagens reportage har vi talat med Bengt Wiberg från Stingfree AB som berättar allt om hur idén för Stingfree uppkom och sin bakgrund till patent och utmaningar som förestår inom branschen.
Till att börja med, vem är du?
Jag är Bengt Wiberg, 67 år. Före detta ekonomichef på Lidingö kommun, innan dess verksam som ekonomichef för världens största byggprojekt i Saudiarabien som byggdes för 150 miljarder. På något vänster blev jag redan 1989 den första som beredde vägen för snus in i Saudi.
Det är då ingen liten bedrift, hur gick det till?
Det är en rätt rolig historia! I och med det enorma byggprojektet så kom jag till Saudiarabien med två resväskor. Den ena var fylld med kläder, den andra var fylld till bredden med både lössnus och portionssnus som skulle räcka för mig i ett år. När planet landade och jag kom in på Riyadhs flygplats stod det på ett 10 meter stort plakat “DEATH TO DRUG SMUGGLERS“. Då började man bli en aning nervös.
I tullen öppnade tjänstemannen allt min packning och tog upp en dosa lössnus. Jag försökte förklara bäst det gick med “Suedi tabak” och peka på varningstexten men det var förgäves. Han öppnade och tog en djup sniff i en dosa, det dröjde inte länge innan han ryggade tillbaka illa grimaserande. När han samlat sig högg han tag i min arm och tog in mig till tullchefen som inte heller pratade alltför mycket engelska. Jag kunde dock förstå att de frågade vem min sponsor var då man inte får åka in i landet utan att ha en saudisk kontakt. När jag förklarade att det var shejk Mohammed Al-Amoudi som äger Preem och Midroc, vars sponsor i sin tur var prins Sultan, då den tredje i kungahusets successionsordning, blev tullchefen mer försiktig i sitt sätt och gick iväg för att ringa ett samtal. Efter en stund kom han tillbaka och stod nästan i givakt med luren vid sitt öra vänd mot mig.
– Very sorry mister Wiberg, can I carry your suitcase with snus?
Jag var då bland de första av vad som skulle bli tusentals svenska experter på plats vid projektet, och så gott som hälften av alla svenskar snusade ju vid den här tiden. Sedan den dagen stötte vi dock aldrig på något problem gällande innehav av snus på någon av våra siter.
Då kan man med andra ord kalla dig för en äkta pionjär!
Kan du berätta vilka ni på Stingfree är och vad ni gör, för de som inte känner till er?
Självklart! Stingfree är en tobaksfri nikotinprodukt, så kallade All White nikotinpåsar, som baseras på vårat princip-patent. Patentet är för portionspåsar som på ena sidan har ett inbyggt skydd för tandköttet, oavsett de är fyllda med tobak eller växtfibrer.
Självaste företaget är i grunden ett familjeföretag som drivs av mig och min äldsta son Daniel Wiberg som innan han blev VD utbildat sig till civilingenjör inom mekanik och design genom Kungliga Tekniska Högskolan. Utöver oss två har vi på Stingfree en rad olika aktieägare, både privatpersoner och företag, som har sina delar i företaget och tror på den här idén. Erik Selin är vår näst största ägare sett till aktieinnehavet, Andy Cars är en annan väldigt aktiv styrelsemedlem och så har vi en välrenommerad affärsjurist vid namn John Nordlund för att nämna några. Vi har även rådgivare, privatpersoner och småföretag som valt att investera i Stingfree. En av våra rådgivare, som också är aktieägare, var tidigare styrelseordförande för Canadian Smokeless Tobacco Company som numera är ett dotterbolag till Altria.
Hur såg processen ut när Stingfree gick från idé till färdig produkt?
Då får vi backa bandet till 1991 när jag satt som chef för det enorma projektet i Saudiarabien. I och med Saddam Husseins krig i Kuwait så lyckades jag få ombord min fru och våra tre barn på det sista kommersiella flygplanet ut från Saudi, detta var tre dagar innan scud-missilerna föll över Riyadh. På den tiden både rökte och snusade jag men så fort jag såg deras plan lyfta ut ur denna krigszon rev jag sönder mitt sista paket cigaretter. Sedan dess har jag bara snusat, på den tiden var det enbart tobakssnus.
Spolar vi fram bandet cirka 20 år så började snusandet göra fruktansvärt ont i mitt tandkött. Det brände som eld när tandköttet kom i kontakt med en prilla. När jag lyfte på läppen var det rött och inflammerat, munslemhinnan hade ärrats och var som elefanthud. Tandköttet hade även börjat dra sig uppåt. Jag fick en tid akut hos min tandläkare som sade
“Bengt, du har gingivit, en snuslesion grad 3 av 4 och begynnande gingival retraktion”.
Det låter inte som någon trevlig diagnos, hur gick det sen?
Han beordrade mig att omedelbart sluta snusa vilket var ett av de värsta beskeden i mitt liv.
Det tog dock bara någon dag med påtaglig abstinens innan jag fick en galen idé på jobbet. Jag gick till kontorets förbandslåda, tog ett plåster och satte på det på tandköttssidan av en prilla och klippte av överskottet. Smärtan som förut varit olidlig upphörde direkt samtidigt som jag fick i mig nikotinet och smakerna. Efter redan en vecka hade tandköttsinflammationen läkt ut. Sedan dess har jag inte haft någon snuslesion, tandköttet har inte varit rött och inflammerat utan rosa och friskt. Den permanenta skadan på tandköttet stannade och det har inte dragit sig tillbaka mer. Efter ett par månader var det dags för återbesök. När jag gapade sa tandläkaren lättat
“Jag ser att du har slutat snusa Bengt!”. Jag svarade som det var “Nej, jag har bara löst mitt problem”.
Så du anpassade varje enskild prilla du snusade med plåster?
Till en början ja! Genom mina besvär kom idén som blev en tidig prototyp. Ytterligare ett par år gick och jag började tröttna på att klippa till plåster och kirurgtejp för varje portion och tänkte att det måste ju gå att lösa på något enklare vis. Så, jag satte mig en kväll och började skriva ner ett mail på sju-åtta sidor där jag förklarade vilka munhälsoproblem som jag löst, hur, varför, i princip allt om min uppfinning. Precis innan jag skulle skicka detta till Swedish Match så stannade jag till och tänkte “Bengt, du kan inte vara den enda i världen med de här problemen”.
Så jag tog min idé, gick till Startup Stockholm där jag fick träffa innovationsrådgivare och erhöll två innovationsstöd. Rådgivaren skickade mig till Karolinska Institutet där jag fick träffa en läkare som skrivit en doktorsavhandling om just snuslesioner. Hon hänvisade mig till sin mentor, professor Tony Axell i Helsingborg, som jag är för evigt tacksam mot då han lärde mig allt om munhälsa och snus.
Och där var då bollen i rullning?
Det kan man säga. Det mail som jag hade påbörjat blev istället grunden till en patentansökan. 2017 fick jag Sverige-patent för Stingfree, 2020 ett i USA och 2023 patent på Stingfree för i princip alla Europas länder. Patentet täcker designen och funktionen av portionspåsar där ena sidan är impermeabel, det vill säga den släpper inte igenom någonting vare sig det är vattenlösligt eller biologiskt. Det täcker även alla de scenarion där portionspåsarna fylls med tobak men även tobaksfria alternativ fyllda med växtfiber. Mitt patent kom alltså två år före Swedish Match hade gjort det första vita snuset med växtfiber.
För 3 år sedan sade Daniel upp sig från sitt dåvarande jobb och tillträdde som VD för Stingfree på heltid. Det var först då som det verkligen började hända saker med vår produktionsteknik. Med Daniel rätades flera frågetecken ut som vad för membran ska det vara, vilka färger ska användas och hur ska det lamineras. Det låter enklare än vad det är. Den 27 mars 2023 så släppte vi vår första produkt Stingfree Strong Blue Mint och det var här saker verkligen började ta fart. Jämfört med 2023 ökade vår omsättning under 2024 med nästan 400%. I år, 2025, räknar vi med att växa 350 – 400% jämfört med förra året. Den senaste smaken vi släppt är Ocean Mint Strong på 20 mg nikotin per gram, yngre män verkar vilja ha det dunderstarkt. Jag och många med mig i industrin tycker dock att det borde finnas ett tak någonstans.
Nyare dosor av Stingfree har en liten symbol som heter PROTEX, vad är det?
PROTEX är vårt EU-varumärkesskyddade namn som vi fått godkännande på för vår patenterade teknik med en skyddande sida. Det vi försökt att göra med Stingfree sedan 2023 är att bevisa konceptet med det inbyggda skyddet och eftersom ingen större aktör ännu har gjort något alternativ eller öppet visat intresse för vår teknik så har vi bestämt att vi kör med legotillverkare tillsvidare. De får några rullar med PROTEX snuspapper där vårat membran är färdiglaminerat och så tar de fram våra sorter. PROTEX är neutralt, skulle någon köpa upp vår teknologi och våra patent så kan de kalla det vad tusan de vill. Kort och gott så är Stingfree vårat varumärke som växer och PROTEX är teknikens namn.
Finns det några belägg för att ert inbyggda skydd, PROTEX, minskar skadorna på tandköttet?
Såhär är det; I Sverige har vi i runda slängar 1,4 miljoner människor som snusar. Det finns tandläkarstudier som oberoende visar att ungefär 80% av dessa får snuslesioner med vit / gråaktig elefanthud på tandköttet. Å andra sidan har vi nu denna snusgubbes uppfinning med Stingfree och PROTEX-tekniken som förra året testades av 23 snusande, svenska tandläkare. Av dessa 23 var det mest män men även kvinnor med som fick uppge hur mycket de snusar, hur länge de snusat och ifall de snusar portion, lössnus eller använder andra nikotinprodukter. De gick frivilligt med på att fotografera sina favoritplaceringsställen och fylla i en munhälsodeklaration. Snusade en person tidigare nio dosor i veckan fick denna nio dosor Stingfree under fem veckor. När dessa veckor hade gått fick tandläkarna ta nya bilder och utvärdera skillnaden.
Efter undersökningen kom vi fram till att skadegraden på snuslesionerna hade minskat med över 50%. Antalet av deltagarna som hade någon lesion överhuvudtaget hade minskat med nästan 30%. Av de 10 personer som hade irriterat tandkött i början av studien hade bara en det i slutet, alltså en minskning med 90%.
Vi hoppas på att senare under 2025 även kunna få något oberoende institut att göra en “Randomized Controlled Trial Study” enligt konstens alla regler med både snusare och icke-snusare. Får vi till en sådan med bidrag från någon skademinimeringsorganisation så kommer ingen i hela världen kunna blunda för att vi har en teknik som egentligen alla snusmärken borde använda sig av.
Det låter som en otrolig statistik, har detta uppmärksammats på något vis?
Om man bortser från att Stingfree / PROTEX är den största snusuppfinningen sedan portionssnuset uppfanns så är självaste principen större än produkten. 2017 fick jag åka till Global Tobacco Nicotine Forum i New York för att ta emot utmärkelsen Golden Leaf Award för den mest spännande nykomlingen i branschen. Motiveringen var att utöver att Stingfree skyddar tandköttet så kan vår teknik mota bort den initiala svedan som uppstår vid snusning. Detta kan på sikt få miljoner fler människor i världen att sluta röka då just svedan brukar vara en stor faktor till att de som provar snus oftast slänger prillan och fortsätter röka. Jag fick samtidigt i New York hålla ett tal inför 700 tobaksdirektörer om “The Swedish Experience of Snus”. Även den dåvarande chefen för amerikanska FDA var där som bekräftade inför hela församlingen att han förstod den svenska erfarenheten som gjort att vi har lägst andel rökare och cancerfall i hela Europa.
Tillsammans med Uwe Hille är jag också pappa till organisationen EU4Snus med medlemmar från ungefär 100 länder, sist vi mätte så hade 84% av alla medlemmar slutat röka för gott med hjälp av snus eller vitt snus. Sverige har i många många år varit nästan det enda landet i världen där kvinnor röker mer än män och det kan inte bero på något annat än snuset. Så jag vet inte hur många tiotusentals timmar jag lagt för att propagera för snus över hela världen och i EU. För bara några år när man pratade om skademinimering i förhållande till rökning så kretsade samtalen i nio fall av tio om vapes. Tittar man på debatterna idag så ligger det primära fokuset istället på snus och nikotinpåsar och jag tror att jag har varit en stor hjälp där.
Finns det några utmaningar i att vara producent av nikotinprodukter i Sverige?
Det finns det helt klart. När man nu hör förslag och propositioner om smakförbud i nikotinprodukter så kan man inte annat än slå sig för pannan. Alltså, vem vill sluta röka och sedan mötas av att produkten de byter till fortsatt smakar rök och tobak om det nu är det man söker sig bort från? Tack vare att det finns ett brett utbud utav all white produkter med olika smaksättningar i Sverige så har det hjälpt till att dra ner rökfrekvensen.
När politiker pratar om smakförbud tror jag att de egentligen menar förpackningarna. När det finns megastarka nikotinpåsar med tecknade figurer på dosorna, som mina barnbarn skulle tro var godis, är det ju rent utav en förpackningsfråga. Tecknade figurer, dosor med ryska gangsters på med k-pistar, deadly strong och liknande marknadsföring borde förbjudas helt.
Sedan finns det besvärliga organisationer som en gång i tiden propagerade för att folk skulle sluta röka. När rökningen väl minskade flyttades fokus till att få människor att sluta använda all tobak och nu när det vita snuset kom så måste helt plötsligt allt nikotin bort. Vilken person som helst i världen kan söka på internet om nikotinet i sig självt orsakar cancer. Det tar inte många klick innan man kan läsa från bland annat WHO, amerikanska FDA och olika cancerorganisationer att nej, nikotin i sig självt orsakar inte cancer. Det som händer från anti nikotin-lobbyn är ren moralpredikan.
Nikotin ska inte användas av gravida eller de som haft stroke då nikotinet höjer blodtrycket och gör att artärerna blir något stelare men det finns inte bevis för att någon i världshistorien har dött av snus. Ändå har man nu länder som Belgien, Frankrike och Holland som alltså förbjuder dessa alternativa nikotinprodukter som minskar rökningen och skademinimerar och istället fortsatt tillåter cigaretter. Mitt budskap till alla politiker i hela världen är att kopiera och klistra in det svenska regelverket som täcker alla nikotinprodukter, vare sig de innehar tobak eller ej. Det vill säga, förbjud direkt marknadsföring mot personer under 25 år, ha en 18 års gräns, registrera produkterna hos motsvarande folkhälsomyndigheter och allt däromkring. Detta är regler som går att kopiera och följas utan att andra länder behöver uppfinna hjulet på nytt. Vi i Sverige kan ju visa resultatmässigt att vi har 40% lägre lung-och-muncancer än EU-snittet, näst bäst i EU.
Avslutningsvis, vad är nästa steg för Stingfree? Hur tänker och resonerar ni kring Stingfrees framtid?
Det är nya produkter på gång! Vi kommer med en mango smak, normal styrka inom en snar framtid. Vår export ökar, vi har till och med blivit kontaktade av några Saudiska tandläkare. De har nu bestämt i ett statligt bolag att man ska få saudier att sluta röka, de tandläkare som där börjat med vitt snus har nu hittat och kontaktat oss på Stingfree, så den cirkeln sluts lite på så vis.
På längre sikt så är väl kanske vår stora målsättning att någon eller några av de stora aktörerna antingen licensierar eller köper upp vårt företag med alla våra patenträttigheter och varumärkesskydd och gör vår PROTEX-teknik tillgänglig för miljoner människor världen över. Detta borde bli den nya standarden i branschen. En personlig målsättning på sikt är att se traditionellt tobakssnus med PROTEX-påsmaterial. Det är något som jag tror skulle vara mycket efterlängtat av alla de som fortfarande håller sig till tobakssnus.
Tusen tack för intervjun Bengt, det låter onekligen som ni går en spännande framtid tillmötes!