Snusfabriken Presenterar: Henrik Jerner
Vi är glada att presentera Henrik Jerner, våran grymma tobaksmalare/fastighetsskötare här på Snusfabriken!
Henriks arbetsuppgifter är:
- Kvarnrum
- Fastighetsskötare
Henrik har varit en del av Snusfabriken sedan februari 2019 och är kunnig inom att mala tobak. Han ser till att mala tobaken till våra egna snussatser. Genom hela processen säkerställer Henrik att våra snussatser håller hög kvalitet, från råvara till färdig produkt. Utöver att mala tobak så jobbar även Henrik som fastighetsskötare här på Snusfabriken. Han fixar det mesta som behöver fixas i byggnaden. Henrik är en redig allkonstnär. Med sin breda kunskap och stora engagemang är Henrik ovärderlig i vårt team och av stor betydelse på företaget.
Vi valde att ställa några frågor till Henrik för att få en bättre inblick i hans erfarenheter på Snusfabriken.
Hur kommer det sig att du började jobba på Snusfabriken?
Jag har en god vän sedan tidigare som är en riktig hemmabakare av snus. Han har också väldigt god kontakt med chefen för Snusfabriken. Därav blev jag rekommenderad av min vän till chefen då dem var i behov av personal. Däremot så var jag inte anställd till kvarnrummet när jag började. Vi var ett litet gäng som gjorde lite av allt. Men utav intresse för att mala tobak och ren slump egentligen så hamnade jag i kvarnrummet senare.
Kan du beskriva processen med att mala tobak?
Jag börjar varje snussats med noggrant utvalda tobakssorter. För varje specifik snussats plockar jag ut rätt blandning av tobak, som sedan vägs upp i exakta mängder. Därefter tippas blandningen ner i vår kvarnanläggning. Tobaken passerar först genom en flismaskin, där bladen grovkrossas, därefter malas tobaken till den rätta storleken innan de förs vidare till vår tobaks-silo. Här mellanlagras den malda tobaken innan jag häller upp rätt mängd i påsar. Till sist packas påsarna med mald tobak ner i våra färdiga snussatser.
Hur påverkar dem olika tobakssorterna själva malningen?
Malningen kan variera beroende på olika fukthalter på tobakssorterna. Fukthalten påverkar hur snabbt eller långsamt de kan malas. Fuktiga sorter kräver en långsammare bearbetning för att inte fastna i kvarnen eller klumpa ihop sig, medan torrare tobakssorter går att mala snabbare utan problem. Det gäller att hitta rätt balans för varje tobaksblad för att behålla både kvalitet och smakprofil i slutprodukten.
Vad är det svåraste att lära ut inom tobaksmalning?
Att mala tobak är något de flesta kan lära sig snabbt. Det är en relativt enkel process som egentligen inte kräver någon förkunskap utan det handlar mer om känsla än teknik. Man behöver dock den fingertoppskänslan för att slutprodukten ska bli riktigt bra. Ungefär som att baka en kaka: följer du receptet blir det oftast bra, men det är den där fingertoppskänslan som gör resultatet riktigt lyckat.
Vi är stolta att ha Henrik i vårat team och ser fram emot allt vi ska fortsätta åstadkomma tillsammans.