84 pluggar i brättet. Och så några plantor i reserv.

I dag gick startskottet för årets tobaksodlarsäsong för min del. Till skillnad från en annan bloggare på denna sida sår jag i år bara två sorter, Burley och Prilep. Jag tycker att det är enklare sedan när det är dags att skörda, kurera och lagra. 

I morgon är det fullmåne, så det var hög tid. Odlarskrock säger att man ska så och plantera när månen är i tilltagande fas.

Burleyfröna kommer från mina plantor sommaren 2019 och Prilepfröna har jag köpt från Snusfabriken.

Det lilla tobaksfröet fyller mig alltid med en närmast helig känsla.

Ett tobaksfrö är så litet att det nästan är löjligt. Samtidigt fylls jag av en andäktig vördnad över att detta pyttelilla korn kan innehålla så mycket växtkraft. Plantorna kan bli nästan 3 meter höga och bladen nästan en meter långa. Mina uträkningar har visat att jag brukar få ut 9 dosor per planta. Jag känner mig ibland som Guds egen lilla trädgårdsmästare som förvaltar skaparkraften.

Tar man fröerna med fingertopparna får man med för många. Här är det pincett som gäller. 

Jag sår med hjälp av pincett och lägger fröerna ovanpå väl fuktad jord. Sedan duschar jag med vatten varje dag.

Jag har sått hälften Burley och hälften Prilep i ett 84-cellers pluggbrätte. Och så några reservfrön vid sidan av. Målet är att ha 70–75 plantor totalt. När fröerna har börjat gro och växt till sig så att de har flera bladpar ska de planteras i större krukor, sedan ännu större och sedan ut för avhärdning innan de sätts i jorden någon gång i slutet av maj.

Så nu är det bara att vänta. Och vattna. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.