För(orts)kultivering.

Förra gången skrev jag om det kaos jag lyckats skapa helt på egen hand genom att försöka odla jättemånga sorters tobak samtidigt. Nu tänkte jag fortsätta på temat odling och berätta lite om hur jag går till väga när en säsong drar igång.

När man en dag plötsligt inser att det enda man faktiskt vill göra på sin fritid är att odla chili och tobak och tillverka eget snus hade det inte varit dumt om man redan bodde i villa. Då skulle man kunna göra om en källare eller något uthus till snusverkstad och antagligen ha massvis av fönster i det där jäkla söderläget man hört talas om.

Jag vet ärligt talat inte ens åt vilket håll något väderstrecken ligger, men eftersom lägenheten jag bor i inte har ett enda fönster med sol någon längre period under dagen gissar jag att inget av dem vetter mot söder. Vi har visserligen en stor balkong på bottenplan, men dit når solens strålar bara mellan 14.30-16.30 eftersom det står ett likadant grått betonghus som det jag själv bor i mittemot och skymmer solen resten av dagen.

Mitt tobaksland har jag en timmes bilresa bort vid ett torp vi arrenderar, men under våren handlar det mesta av odlingen om att så frön och skola om plantor så att de är redo när det är dags för utplantering. Den aktiviteten måste dock ske hemma i lägenheten eftersom Grufstugan saknar elektricitet, uppvärmning och rinnande vatten. Och bor man i ett land där det är kallt och solen sällan skiner och dessutom i en lägenhet dit knappt några strålar hittar in om den väl gör det, måste man tillföra någon form av ljus till sina växter

Det nödvändiga ljuset har jag i två garderober (“haschgarderoberna”som en del brukar kalla dem), vilka delvis gjorts om till enklare odlingsskåp.

Odlingsskåpen består av vanliga lamphållare, tre för E27-sockel och tre för E14-sockel. E27 är att föredra då det finns fler och kraftfullare lampor som passar, men eftersom jag råkade köpa några E14 av misstag har jag använt dem ändå. Det beror väl mest på att min grej är att krångla till saker. Hade jag gått tillbaka och bytt dem direkt eller bara köpt nya för 50 spänn styck hade jag inte behövt lägga så många timmar på att leta efter någorlunda starka lampor vilka ofta varit dyrare trots att de gör jobbet sämre.

Tidigare har jag kört på lågenergilampor/kompaktlysrör, men nu i år har jag testat några växtlampor också. Växtlamporna har ett annorlunda ljusspektrum med blått och rött ljus som tydligen skall vara bra för växter, men jag tror att lamporna jag köpte är för klena och troligen avsedda som spotbelysning på enstaka växter, till exempel chili. När garderoben skall uppgraderas i framtiden får jag nog köpa en lysrörsramp eller en kraftfullare lampa helt enkelt.

Det lutar åt att jag återgår till enbart lågenergilampor, de har fungerat utmärkt tidigare. De är också billigare och tre bra sådana ger tillräckligt ljus för en haschgarderob och håller för flera vårars odling.

Man ska försöka få tag på så starka lampor som möjligt, gärna uppåt 20W och som avger minst 1000 lumen. En bra sak är att de inte blir så hiskeligt varma att man riskerar att bränna sina växter.

Bor man inte det där fantastiska drömhuset på landet måste stora delar av ens lägenhet periodvis fyllas av plantor, så en kärleksfull och förstående livskamrat är troligen ett måste.

Att jag i år försöker odla runt 30 olika sorters tobak har jag försvarat inför mig själv och andra med flera olika argument av varierande trovärdighetsgrad. Egentligen handlar det naturligtvis bara om att det är roligt att köpa tobaksfröer.

Merparten av mina tobakssorter kommer från Kungssnus och de fröerna är av riktigt bra kvalitet med hög grobarhet. Sedan har jag syndat lite och köpt frön från Ukraina och Ryssland också, men det beror mest på att de har helt andra sorters tobak där. Ofta verkar de vara framavlade för att ge mycket nikotinstark och smakrik cigarettobak. Eftersom jag är nyfiken vill jag så klart pröva att göra snus på sådan tobak också.

Jag är medveten om att min impulsiva och spretiga cowboystil gällande frösådden kan uppfattas som lite planlös, för det är den ofta till en början. Efter ett tag brukar dock någon sorts idé till ett system växa fram. Mitt val av sorter jag tänker ha fler av baseras faktiskt på information jag letat fram. Som hur snabbt de mognar, hur många och stora blad de har, eventuell tålighet mot frost och sjukdomar. Allt sånt kan vara viktigt när sommaren och odlingssäsongen är så kort som den svenska är jämfört med många andra länder. Sen kan det å andra sidan vara så att tobakssorten mognar långsammare här än den brukar göra i andra länder oavsett vad som står i beskrivningen, att den inte trivs alls med just den luft som finns kring Grufstugan utanför Gnesta i Sörmland. Eller att en tobak blir underbart god i en filterlös cigarett i mungipan på en varvsarbetare i Vladivostok, men samma tobak blir till ett vedervärdigt snus under en Göteborgares snopna läpp. Att inte veta exakt hur sagan slutar är väl det som gör den spännande? Eller var det kanske irriterande och frustrerande? Det lär väl visa sig framöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *