Agent 001 med rätt att baka.

Jag brukar inte försöka dölja att jag upptäckte universumet för hemtillverkning av snus relativt nyligen. Följaktligen finns det både ett och annat mer rutinerade snusbagare minns med vördnad och som kanske till och med gör era ögon lite glansiga av nostalgins bittersöta tårar som jag aldrig har fått uppleva. En av de sakerna är naturligtvis begynnelsen av Kungssnus serie ’Pandoras box’ som inleddes med den legendariska batch 001. Den är sedan länge slutsåld och de få som har några burkar kvar i sina privata lager ser dem antagligen som investeringar eller som rena samlarobjekt.

Jag gillar verkligen konceptet med en limiterad upplaga. Att under ett kort tidsfönster få ta del av någonting som sedan aldrig kommer åter skapar en spännande laddning och en känsla av att vara utvald om man är på rätt plats vid rätt tidpunkt. Som himlafenomen i form av planeter som bara syns med blotta ögat vart 57:e år ungefär. Antingen håller man sig vaken just den natten eller så får man stå ut med att höra de som gjorde det mala på om hur fantastiskt det man missade var i all evighet.

Strax före jul när jag var ute och slösurfade på den mörkaste delen av internets mest krypterade darknet dök det plötsligt upp ett inlägg i ett av alla de hemliga forum som finns där. En väl maskerad individ från övre delen av landet (låt oss säga Ljusdal för enkelhets skull) vars namn för alltid måste förbli anonymt, erbjöd sig att sälja en ’Pandoras box batch 001’ till inköpspris! Inköpspriset var visserligen betydligt högre än för de vanliga snussatserna i sortimentet, men dyker möjligheten upp att få komma över en sådan raritet går alla snuskokarcylindrar så klart igång samtidigt.

Jag mötte upp den mystiska säljaren en kväll i en mörk gränd på en mindre ort där vi båda kunde vara anonyma och eftersom nederbörden i december numera inte består av snö piskades våra granithårda ansikten hela tiden av ett ihållande regn. Jag hade med mig den summa i omärkta bitcoins säljaren begärt, men trots att vi försökte verka iskalla och oberörda noterade jag att vi båda darrade en aning när transaktionen väl skulle utföras. Den mystiska mannen från Ljusdal kontrollräknade bitcoinsedlarna samtidigt som jag försiktigt gläntade på Pandoras ask och gned lite av dess innehåll mot tandköttet som jag sett poliser i amerikanska filmer göra. Jag bekräftade med en lågmäld grymtning att det hela var till belåtenhet för min del och fick en likadan i retur.

Jag har inte mycket erfarenhet av Pandorabatcherna sedan tidigare, men använde 250 gram av 001-batchen i en blandning som blev ett snus jag kallade Pandoras äppelpaj för några veckor sedan. Det är säkert ett helgerån utan motstycke att blanda ut den här klassikern med stjälkmjöl av Virginiatobak, bladmjöl av Burley, samt systembolagets äppelvin ’Varm & Kall’ som är smaksatt med kanel och vanilj, men jäklar vad gott det blev. Anledningen till att jag norpade en tredjedel är helt enkelt att det är så jag alltid gör. Jag kokar nästan uteslutande snus på 500 gram tobaksmjöl eftersom det känns som en behändig mängd då jag fortfarande experimenterar hela tiden. Av en sats från Kungssnus får jag därför över 250 gram som jag sedan kan kombinera med mjöl av andra tobakssorter eller av andra satser.

Hur som helst. Igår värmde jag upp med att koka min första ’Pandoras box’ och det var batch 004. Från början var min avsikt att följa manualen till punkt och pricka, men när jag doftat lite på den rekommenderade aromen ’Palmarosa’ och nästan ramlat baklänges av alla härliga sommardofter som flög ur den lilla svarta flaskan kände jag mig tvungen att byta ut vodkan mot irländsk whiskey i stället. Dofterna krävde det. Om några veckor får jag veta om det var en bra eller dålig idé.

Legendbatchen 001 som jag i skrivande stund har de resterande 500 grammen av i tryckkokaren dribblar jag däremot inte med i onödan. Jag har lite hårt rostad amerikansk ek med i koket och jag har bestämt mig för alternativet med portvin som resterande vätska när jag vispar ihop den med en grundarom och natriumkarbonat. Jag är otroligt nyfiken på resultatet, så att timern på telefonen lägligt nog meddelar att det är dags att stänga av plattan och avsluta tillagningen samtidigt som jag skriver dessa avslutande rader gör mig uppspelt som en kalv på vårbete. Jag har ett klassiskt snus att vispa ihop nu så vi får helt enkelt höras igen lite senare.

8 kommentarer för “Agent 001 med rätt att baka.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *