Erbjuden en huvudroll.

Tidigare har jag skrivit (här och här) om mina planer på att odla alldeles för många sorters tobak för mitt eget bästa i år. Av utrymmesskäl blir det bara någon eller några plantor av många sorter, men man måste ju ha några huvudrollsinnehavare också. Några stabila pjäser tror jag lite extra på utifrån information jag hittat gällande mognadstid och storlek på blad bland annat. Här är ett par av dem som fått förtroende att bilda små gäng om sex plantor i det överdrivna tobakslandet.

Stag Horn

Ska vara en snabbväxande, smakrik och lite mörkare Virginiavariant som blir runt 180 cm hög. Eftersom jag bara odlade en Virginia, en Burley och en Oriental förra året vet jag inte så mycket om smakskillnader på olika tobakssorter när man använder dem i snus. Den låter hårigt mustig och man får känslan av att den nog kan ge lite karaktär, trots att namnet för tankarna till ett porrskådis-alias.

KY 17

Förra året odlade jag Golden Burley och den var riktigt grym, framför allt eftersom den var lätt att kurera. Det gick fort att få den i en fin djupbrun nyans och den här sägs ha samma goda egenskaper. Bladen blir ganska enorma, runt 90 cm långa och 60 cm breda i den amerikanska solen, så jag hoppas att den levererar även i duggregn och växlande molnighet över svenska Södermanland. Pyramidformen tilltalar mig också då man kanske kan placera dem lite tätare. Över 2 meter på höjden ryktas det dessutom om.

Symbol 4 

En Ukrainsk sort som mognar tidigt för skörd, vilket låter som en bra egenskap när man odlar tobak så nära tomtens verkstad och alla hans renar långt uppe i kalla nord. Snabbväxande sorter borde rimligen ha lite bättre chans där sommaren ibland tar slut innan den ens börjat. Även den här huvudrollsinnehavaren blir runt 180 cm.

Yellow Gold

Blixtsnabb bright leaf som mognar på blott 55 dagar och får stora blad på 75 × 40 centimeter. Det här är lite av tobakslandets superstar och den enda sort jag tänker ha 8 plantor av. Med lite tur går den färdiga tobaken att göra gott snus av också.

Trapezond 92

En rysk oriental som är så liten att det inte ens finns någon bild på den, så det får bli en bild på hur det kan se ut när man torkar tobak hemma i vardagsrummet i stället. Strax över en meter säger de som sett den att den blir i alla fall. Eftersom den är framavlad av Sovjetunionens samlade forskarelit och gissningsvis korsningsförsök nummer 92 är den resistent mot de flesta sjukdomar tobaksplantor kan få och mognar klart innan man hinner blinka. Det här gänget tänkte jag testa att plantera i 20 liters murbrukshinkar.

Sobolchi

En till sort från Ukraina som känns spännande, framför allt då det tycks råda delade meningar om vad den egentligen är. Viss information säger
Burley, medan den glasklara säljaren beskriver den som “similar to the variety Virginia but characterized by a strong flavor and aroma.” Alltså en sort som “liknar” Virginia, MEN karaktäriseras av stark smak och doft. Ingenting kan väl gå fel med den i en tryckkokare så småningom?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *