Släpp tobaksodlarna loss, det är vår!

Våren fortskrider med stormsteg, och för en tobaksodlare och snusmakare händer nu mycket på en gång. Savtappning, omplantering, gödselproducentsutökning och byggförberedelser är det som står först på agendan.

Någon gång mellan tjällossning och lövsprickning är det dags att tappa sav av björken. Saven blandas i tobaken vid bakning och vid knådning. I år har det ju knappt varit någon tjäle att snacka om, men löven är på G så härom veckan var det dags. Det var full sprutt i den björk vi borrade hål i, så det tog bara en dryg halvtimme att fylla en 1,5 liters petflaska.

Tobaksplantorna har sträckt på sig så mycket att det är dags att plantera om de flesta. Den smala halsen ligger bar och rötterna sticker ut under jordklumpen. Jag tar bort de små hjärtbladen längst ned på plantan, sätter den i en djupare kruka och fyller på jord ända upp till de nedersta bladen. Jag passar även på att gödsla med hönsskit uppblandat i vatten.

Hönsskiten som jag använder är extremt närproducerad. Jag hämtar den i vårt hönshus i trädgården. Vi har byggt en utdragbar bräda under sittpinnarna. Det gör att den mesta skiten hamnar på brädan, eftersom hönsen skiter mycket när de sitter på pinnarna. Lätt att bara skrapa upp bajset från brädan och blanda med vatten. Eller lägga i botten på slutkrukan och i botten på planteringsgropen i landet när det är dags för utplantering.

Säg hej till gårdens nya gödselproducenter.

Vi skaffade höns främst för att få ägg, men med tiden har deras bajs blivit en lika viktig tillgång. Härom veckan ruvade en av hönorna fram fem nya kycklingar. Nu blir det spännande att se vilka som är hönor och som vi kan behålla och som följaktligen blir nya gödselproducenter.

Tobaksodling tar plats. Det gäller både när man driver upp plantor, när de växer i landet, när bladen hänger på eftermognad, när de färdiga bladen ska förvaras och när de ska malas. När vi ritade och byggde vårt hus runt millennieskiftet hade jag ju ingen aning om att jag skulle bli tobaksodlare och att det behövdes utrymmen för detta i huset. Jag får trolla med knäna hela tiden för att hitta på förvaringslösningar.

Det här har gjort att vi har börjat planera en tobakslada. Där kan jag både kurera tobaken mot en vindskyddad södervägg, torka tobaken på loftet på övervåningen och förvara och mala tobaken i förrådet och verkstaden på nedervåningen. Med Attefallsstorlek får vi också plats med ett gästrum mot sjösidan.

Eftersom jag är gift med en oumbärlig, händig Byggare Bosse så kommer vi att rita och bygga tobaksladan själva, förhoppningsvis i sommar. Om vi får godkänt av kommunen vill säga. På Påskafton var vi ute och mätte ut var vi vill att huset ska stå. Nu ska vi göra en ordentlig ritning och skicka in ansökan. Alla håller tummarna!

Allt som syns på bilden ska bort för att ge plats åt tobaksladan.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *