Den oemotståndliga snusbaljan, malning och odling  

Du har säkert liksom jag stått och skvätt tobaksmjöl när du vispat med elvispen så det flugit runt i halva köket och kliat dig i huvudet efter att hitta en bra lösning på problemet?! Det finns säkert en uppsjö av bra varianter så som hinkar, byttor och kastruller med mera.

Här kommer lite bilder på min trotjänare som häng med på massvis utav snusbak i många år.

Jag kallar honom Snusbaljan

Det är en vanlig diskbalja jag köpte på en mataffär. Visst det finns många anledningar man inte ska välja sina redskap i annat än i rostfritt stål, men jag har aldrig haft problem med att den släppt synlig plast eller fått dåligt snus så för mig finns ingen anledning att byta ut den mot något annat.

  • Den har höga kanter som minimerar risken att det skvätter utanför.
  • Lägg enkelt en handduk över elvispen och kanterna på baljan för att undvika damm som kan irritera.
  • Perfekt att sätta konsistensen på snuset vid slutskedet efter en vända i assistenten om du vill med hjälp av elvispen få ett ”kul” liknande snus. Eller har behov av att lufta ditt snus.

Den fungerar även utmärkt att rensa sina tobaksblad från mittnerven, vilket passar mig bra för att kunna anpassa mitt hemodlade snus som jag vill ha det, i struktur och nikotinhalt.

Baljan fungerar även perfekt som uppfångare när jag vill jämnfördela min hemodlade tobak. 

Har du ingen balja kan jag varmt rekommendera en, då den för mig är minst lika viktig som assistenten, elvispen och andra nödvändiga redskap.

I väntan på att odlingssäsongen 2022 skulle dra igång så passade jag på att mala min resterande tobak från skörden 2021.

Menuett’s kombomaskin matberedare/blender fungerar perfekt att mala både bladen och stjälkarna. Jag brukar köra ungefär 30-60 sekunder i maskinen och siktar sedan tobaken genom olika silar om jag vill ha olika malningar, grovt eller fint. De kvistar som blir kvar slänger jag ner i en påse med stjälken. Stjälkarna får man skaka i blendern och är man ivrig dammar det mycket. Den var billig och fyller sitt syfte bra men är lite tidskrävande.

Golia 4V är en spannmålskvarn och gör jobbet betydligt snabbare än matberedaren, jag tycker om man gillar jämn malning så blir man snäppet vassare med matberedaren med hjälp av en sil, då denna släpper igenom större blad delar beroende på vilket såll man använder sig av. Fördelen är att den slukar både blad och stjälk hur enkelt som helst. Så jag har lite svårt att utse en vinnare utav mina maskiner helt klart kommer jag nog använda mig utav båda i framtiden.

Relativt finmalen tobak, körd med matberedaren/blendern och siktat genom en vanlig sil jag hittade på Ikea.

Något grövre malen tobak körd genom spannmålskvarnen 

Kan tipsa om snusfabrikens:

Snusburk med lock 1,5 liter och 3 liters som är smidiga att förvara sin tobak i och lämpliga att stapla på varandra.

https://snusfabriken.com/produkt/snusburk-med-lock-1-5-liter/

11 dagar efter frösådd den 3:e Mars, blir det dags att gallra ur de första plantorna som växer för nära varandra. För att inte krångla till det allt för mycket när rötterna börjar utvecklas och trasslar in sig i varandra. Enklast gör jag detta med hjälp av en pincett. Det är pillrigt men samtidigt en befriande känsla när man sållar ut lite åt sig själv för att underlätta vid omskolningen sedan.

Dessa stackare blev bortvalda från skörden 2022 i första skedet, likasom förra året tänker jag inte vänta allt för lång tid innan jag omskolar kvarvarande plantor till egna krukor. 

Detta året blir för mig 8 stycken helt nya sorter, lika många sorter som jag odlade förra året men med några färre till antalet från 69 stycken till 52 stycken då jag fick fullt upp, speciellt i Augusti månad när det vankades skördning. Att odla tobak kräver sin tid och har du familj, planer och andra aktiviteter inplanerade kan jag tipsa dig redan nu att tänka över just detta vad som kan vara rimligt. Kanske 30-40 plantor till antalet är rimligt att sikta på om du är en första gången odlare utan att det ska bli övermäktigt men samtidigt få ut en skaplig mängd volymmässigt i slutänden. 

Odlade sorter 2021:

Cherry Red 401

Virginia Gold

KY17 

Björkö Burley 

Alida 

Havanna Gold

Madole 

Simox 

Odlade sorter 2022:

Golden Harvest

Yellow Gold

TN90

Golden Burley 

Havanna Z299

Maryland 609

American 26

Stag Horn 

Mitt mål har varit att utforska två stycken Virginia sorter och två stycken Burley sorter varje sommar för att så småningom hitta mina favoriter som fungerar bäst på just min lilla odlingsplätt. De andra sorterna ser jag som ”kryddtobak” för att fylla ut och ge möjlighet till lite olika smak karaktärer på mina blandningar så vad som blir just denna sommar ska bli mycket intressant 

Vad som passar bäst till snus? 

Jag vet faktiskt inte. Man får helt enkelt utforska och testa sig fram, men helt klart kan en Virginia och en Burley vara en bra bas att utgå ifrån.

Dessa 3 sorter var relativt lätta att odla för mig och gav stora fina blad .

Givetvis bakar jag en hel del snus också, senaste koket blev det hemodlad tobak innehållande: Virginia Gold, KY17 och Havanna Gold. Smaksatt med mesquite rökarom, cederträ, ros, vanilj, bergamott och lite svartpeppar

Denna vart snabbt klar i assistenten och jag ansåg lite luftning med hjälp av elvispen vad nödvändigt då det mer liknade en modelleraklump i första skedet 

Redan efter några dagar smakar detta snuset helt fantastiskt och jag har svårt att låta bli att norpa någon dosa då och då. Ibland önskar man att sambon haft ett hänglås på kylen så snuset hann lagras ordentligt. Men som tur är har man några andra burkar att välja emellan 

Resan mot det ultimata snuset fortsätter…

Hoppas jag lyckats inspirerat någon med detta inlägg och tusen tack för att du läste.
Andreas Olsson

2 kommentarer för “Den oemotståndliga snusbaljan, malning och odling  

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *