Pandoras Box – Ultimate Collection, slowcooking, och lite tobaksodling  

Mycket har jag hunnit med sedan senaste blogginlägget. Har vart rätt stressiga veckor för mig som tobaksodlare men vad gör det, är så nöjd och glad över att lärdomarna från förra året som har underlättat för mig denna gången så allt har flutit på lite smidigare och tagit mindre plats i hemmet framför allt.

Tobaksodlingens begynnelse

Våren 2021

Förra året så hade jag lampor hängandes ovanför plantorna i ett söderläge fönster vilket fungerade jätte bra men plantorna vart jobbigt stora innan utplantering. Så i år valde jag ett svalare och lite mörkare rum och valde att så mina frön något senare. För att slippa stötta halvmeters plantor med blompinnar mot slutet innan utplantering i år, så ser min lösning ut så här.

Tobaksplantorna prydligt uppmärkta

Denna smidiga möbel hittade jag på Jula och kostade inte många hundralappar, sedan köpte jag lite kraftfullare ledlampor på biltema som jag skruvade upp i taket på varje hyllplan vilket vart en billig och bra lösning för mig.

Givetvis behövde även tobakslandet lite kärlek. Jag började med att rensa ogräs och vände jorden i mina bäddar innan jag kastade på 12 säckar med kogödsel vilket borde bli en bra grund innan plantorna får flytta ut.

1-6 maj var det dags för plantorna att få sig en sista omskolning till sina slutkrukor på 1,5 liter för att kunna breda ut sina rötter och börja sätta fart med tillväxten

Fick plats bra med det mesta i Jula möbeln, men fick slå upp lite nya lamor på en byrå och golv då slutkrukorna är något större och bredare. Nu senaste veckorna har jag börjat ge extra näring åt plantorna i form av biobact tomatnäring för att jag ville tillväxten skulle börja ta fart på allvar. Med goda resultat i precis den takt jag ville

19 maj fick de flytta ut till altanen för att vänjas med väder och vind nu innan månadsskiftet maj/juni då jag tänkte sätta dem i landet

Har precis gjort mitt livs första snusbak i en slowcooker, är mycket positiv hur smidigt det var. Då jag inte gav mycket mer kärlek än att knåda runt tobaken i sin stekpåse 1 gång om dygnet för att jämna ut fukten i tobaken genom att knåda påsen lite försiktig med händerna. Kontrollerade även vikten på påsen med tobaken vid varje tillfälle för att kontrollera att inte för mycket fukt dunstat bort. Men var bara en gnutta som försvunnit så ingen extra vätska behövdes tillsättas

Lite gamla gjutjärnsprylar för agera som extra vikt med målet att hålla inne värmen bättre i slowcookern då jag körde den utomhus på verandan i 3,5 dygn. Temperaturen låg och pendlade mellan 75-87 grader och om jag jämför med min gamla ugn så var detta betydligt behagligare för nerverna när det började variera temperaturer på stektermometern.

Anledningen jag vill testa detta är av ren nyfikenhet och förhoppningen på ett smakrikt snus, som ryktet säger att det bevaras något bättre genom att koka på något lägre temperatur

Så får jag helt enkelt hålla tummarna för att det blir ett lyckat snusbak i slutänden då just denna tobaksblandning blir för mig lite extra speciell då det är några rariteter jag sparat en längre tid

Blandningen innehåller tobak från samtliga Kungssnus Pandoras box 1-5

Snuset var svart som natten när det var färdigt och jag kände inget tvivel det inte skulle vara tillräckligt värmebehandlat. Nu återstår några veckors lagring i kylskåpet innan denna börjar avnjutas. Men verkar redan nu mycket lovande.

Givetvis förtjänade detta snusbak en egen etikett på dosan. 

OLSSONS PANDORAS BOX ULTIMATE COLLECTION:

90g havssalt
100g glycerin/propylenglykol
55g natriumkarbonat

150g – Kungssnus Pandoras box 1
150g – Kungssnus Pandoras box 2
150g – Kungssnus Pandoras box 3
150g – Kungssnus Pandoras box 4
150g – Kungssnus Pandoras box 5

Totalt 750g tobaksmjöl.

Inga andra aromer, möjligen testar jag en nypa mesquite rökarom på några dosor på sin höjd.

Naturellt snus är lite underskattat här hemma men kan vara mycket trevligt när man träffar rätt med tobaksblandningen.

Tack för att du läste och förhoppningsvis har det hänt lite mer i tobaksdjungeln tills nästa gång, ha det fint så länge

/Andreas

2 kommentarer för “Pandoras Box – Ultimate Collection, slowcooking, och lite tobaksodling  

  • Christian

    Men tack för en stunds trevlig läsning.

    Alltså, ett snus, med tobak i från varje Pandora’s box…….. Jävlar va grymt.

    Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *