Tobaksland och kurering

Den sista dagarna i Maj var det äntligen dags för min tobak att få flytta ut i landet.

En näve med hönsgödsel slängde jag ner i hålet till varje planta vid utplanteringen för att tillföra näring åt tobaken medans plantorna rotar sig.

Äntligen var tillslut alla 52 stycken i backen och man hade nu några lugna veckor framför sig då det inte synligt händer så mycket i tillväxt.

Men man hade ändå lite att göra då jag tillsätter nässelvatten och guldvatten en gång i veckan under Juni månad och en bit in på Juli.

Jag blandar dessa till en härlig cocktail på 0,5-1 liter av varje och fyller sedan upp en 10 liters kanna med vatten som sedan räcker till att vattna 4-5 plantor för mig. 

När plantorna sedan går i blom slutar jag tillföra extra näring.

Efter 30 dagar har det hänt en hel del i landet

 

Jag vattnar mitt tobaksland med hjälp utav en vattenspridare ungefär 40 minuter, 3 gånger i veckan. Ibland mer sällan beroende på om det regnar eller inte och har inte hittills under mina två säsonger haft problem med att rötterna sökt sig uppåt och plantor sedan vält.
Så jag anser jag att min bevattning duger gott och väl hos mig med mina förutsättningar och plantorna har sett välmående ut. 

Juli månad blir det lite mer att göra då det nyps toppar, rensas ogräs och plockas tjuvskott och nu börjar det dra iväg på höjden i en väldans fart. Bladen börjar successivt ändra lite färg till gult och ser lite buckliga på vissa sorter.

Efter ca 60 dagar i tobakslandet, börjar de flesta plantor bli mogna för att skördas

Jag försöker att få merparten av bladen att gulna innan jag hänger upp bladen på käppar i solen för att vidare skifta färg till  brunt. Vissa sorter gulnar fint självmant medans andra behöver lite hjälp, då brukar jag hänga hela plantor upp och ner eller packa in bladen i filtar några dagar så få de en bra hjälp på traven.

Slutligen ser det ut som ännu ett lyckat odlingsår för mig trots lite knepigt väder i början utav sommaren, men så tog plantorna bra fart i slutet och kurerar nu fint dessa soliga dagar.

Snart får käpparna plockas in för sluttorkning med hjälp av en golvfläkt som håller igång luftcirkulationen för att undvika att något ska börja mögla

 

Sedan tror jag bestämt att det ska bakas lite snus, ha de fint så länge!

Andreas Olsson

2 kommentarer för “Tobaksland och kurering

  • Anders Liljegren

    Intressant, jag har också testat men i mindre skala. Kanske 15 plantor. Det blev inte så mycket kvar att det lönade sig med ett “kok”. Undrar hur mycket de 52 plantorna gav?

    Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *