Ny punktskatt på tobak

Finansdepartementet har tagit fram ett förslag om ny punktskatt.

Gruppbild Finansdepartementet

 

Den tobak som föreslås beskattas benämns övrig tobak och avser tobak som inte är en del av en levande planta och som inte är skattepliktig som cigaretter, cigarrer, cigariller, röktobak, snus eller tuggtobak. I värsta fall skulle enbart punktskattebeloppet för snussatsernas tobak bli 2446kr per kilo.
För alla Sveriges snusare som tillverkar eget snus innebär detta en enorm straffskatt som slår helt fel, detta i jämförelse mot det färdigtillverkade snuset som finns i butiker.

Ett annat alternativ är att beskatta snussatserna som färdigt snus. Alltså som tidigare då snussatserna var kompletta med kemikalierna. För en snussats från Kungssnus skulle detta innebära ett prispåslag på omkring 370kr per snussats.  Priset att tillverka eget snus skulle i detta fall på ¼ i jämförelse mot att köpa motsvarande mängd färdigt snus.

Ett tredje alternativ är att inget alls händer då förändringarna i lagförslagen är oerhört komplexa och
skulle slå ut alla mindre bolag.

Men innan regeringen tar ställning till ett förslag skickas det på remiss till berörda myndigheter, organisationer, kommuner och andra intressenter. Dock verkar de inte vilja ha in åsikter från
mindre tillverkare som blir hårdast berörda om förslagen gå igenom. De som önskas ha åsikter är främst tobaksmotståndare, skatteverk, tull och några få enormt störa tobaksbolag som enbart tillverkar färdigt snus eller röktobak.

Från Kungssnus kommer vi givetvis att skicka in remissvar i ärendet.

2 kommentarer för “Ny punktskatt på tobak

  • Tommy

    Idioterna på skatteverket vill ta bort det som skyddar mot Corona och som dessutom är betydligt nyttigare än att röka. Vad säger man släng regeringen och skatteverket i närmsta sjö eller varför inte spika upp dom på närmsta vägg och dela ut gratis pilar till dom som gillar att kasta pil.
    Tommy.

    Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *